top of page

Sinema ve Kedi

Kediler hayatımızın her yerinde etkiliyken son yüzyılın en popüler sanat dallarından sinemada yer almamaları tabii ki söz konusu olamazdı. 1901 yılına ait kısa film "Hasta Kedi Yavrusu" (The Sick Kitten)'ndan beri sinemada binlerce kedi figürü kullanılmıştır. Bazen baÅŸrolde, bazen baÅŸroldeki insanların yanında, bazense sadece arkadan geçen bir figüran olarak sinema perdesinde rastladığımız kediler özellikler çocuk sinemasının sevilen unsurlarından olmuÅŸtur. 

15711336593_0c840cb2f8_b.jpg

Kedi olmanın ne kadar harika olduÄŸunu anlatan en çarpıcı filmlerden biri olan Disney'in asil kedi ailesi The Aristocats (1970)'ten insan boyutunda ve zekasında yaramaz bir kedinin ne gibi belalara yol açabileceÄŸini en absürt ÅŸekilde gösteren Åžapkadaki Kedi'ye (2003), The Godfather'ın en akılda kalıcı karelerinde yer alan karanlık mafya Vito Corleone'nin kucağındaki masum(!) tekir kediden Breakfast at Tiffany's (1961)'de Audrey Hepburn'e eÅŸlik eden isimsiz sarı kediye kadar sınırsız örnek gelir aklımıza ÅŸöyle biraz bile düÅŸününce. Kimi filmde bir mafyanın uysal görünen dış yüzünü temsil ederken kimisinde setten geçerken uÄŸramış havasında karşımıza çıkar. Garfield gibi keyfine düÅŸkün, egolu bir tiplemeyle de karşımıza çıkabilirler tabii.

Kedilere düÅŸkünlüÄŸün yaygınlığı ile bilinen Japonya'nın en ünlü yönetmenlerinden Miyazaki'ye ait anime filmlerde ise kediye verilen önem arÅŸa çıkmıştır. Kedi'nin DönüÅŸü isimli filmde konuÅŸan, konuÅŸmakla kalmayıp bir ülkeye sahip olan hatta takım elbise giyen kedilerin dünyasında buluruz kendimizi. Aynı ÅŸekilde Küçük Cadı Kiki'nin konuÅŸan kara kedisi, KomÅŸum Totoro'daki kedi ÅŸeklindeki otobüs, Kedi'nin DönüÅŸü'nde baÅŸ kahramanken YüreÄŸinin Sesi filminde bir biblo olarak karşımıza çıkan Baron gibi karakterler anime film tarihinin unutulmazlarından olmuÅŸlardır.

​

2829474702_eae9f206f2_b.jpg

Miyazaki filmlerindeki kedilerin ayrıntılı bir listesine bu siteden ulaÅŸabilirsiniz: 

bottom of page